Betaal jij teveel voor je contracten & verzekeringen?

Doe de test en weet het binnen 1 minuut!

CashWijzer: je contract-en-verzekering-uitpluis-service
Veel leesplezier!

100 bespaartips om meer uit elke euro te halen

Elke keer dat je geld uitgeeft maak je een keuze. Je beslist dat wat je koopt het waard is om die euro's aan uit te geven. Het geheim om minder uit te geven is om jouw definitie van wat een euro waard is te verhogen.

Hier volgen 100 bespaartips om je uitgaven te verlagen en meer geld te (be)sparen.

0. Schrijf op wat je per maand kwijt bent aan je vaste lasten.

Een helder overzicht van je vaste lasten is de eerste stap naar minder uitgeven. Dit kun je in excel doen maar wij raden aan om dit online te doen. Dat kan met een gratis applicatie. Zelf gebruiken we deze Vaste-Lasten-Kluis maar er zijn meerdere applicaties die je hiervoor kunt gebruiken.

1. Kies voor een bank die jou respecteert.

Kijk eens rond of er een bank is die meer rente uitbetaalt en die geen of lagere kosten rekent voor het gebruik van de rekening. Het is makkelijk om over te stappen. Ga er voor zitten en doe het gewoon.

2 Zet de tv uit.

Een manier om veel geld te besparen is om minder tv te kijken. Er zitten een hoop voordelen aan het uitzetten van de tv: je wordt minder blootgesteld aan verleidelijke advertenties, je hebt meer tijd voor andere dingen in het leven, je verbruikt minder stroom en ga zo maar door. Het is fijn om te relaxen 's avonds maar zoek een andere hobby die dat ook doet.

3. Kijk eens kritisch naar je verzamelingen.

De meeste mensen verzamelen wel iets. Wat verzamel jij? Is het iets waar je continue plezier van hebt? Of is het iets dat je tegenwoordig eigenlijk alleen uit gewoonte doet? Heeft de verzameling zelf een bepaalde waarde? Misschien zou je de verzameling wat kunnen opschonen door kopietjes of voorwerpen die je toch niet meer gebruikt weg te doen? Of is het een idee om minder uit te geven aan deze verzameling? Focus je op de dingen waar je toch niet echt veel om geeft. Als je gaat bezuinigen op dingen waar je veel waarde aan hecht ga je hier waarschijnlijk spijt van krijgen.

4. Schrijf je in voor elke gratis klantenkaart die er beschikbaar is.

Zelfs als je maar af en toe daadwerkelijk daar je spullen haalt is het hebben van klantenkaarten nuttig omdat je vaak coupons en kortingen ontvangt. Je kunt een apart e-mailadres aanmaken voor het ontvangen van dit soort reclames en aanbiedingen en check deze mailtjes als je er klaar voor bent om er gebruik van te maken.

5. Maak zelf cadeautjes in plaats van het te kopen in de winkel.

Je kunt een hoop zelf maken. Denk aan kaarsen, brood, taart, koekjes, zeep en andere dingen die je gemakkelijk zelf thuis kan maken. Toch zijn het ontzettend leuke cadeaus omdat er een persoonlijke twist aan zit en omdat ze vaak op te eten zijn, zitten ze niet weer met troep waar ze eigenlijk niet op zaten te wachten. Nog beter: stop er een persoonlijk briefje bij. Dit maakt het nog geslaagder dan iets dat je anders uit een winkel zou halen. Je bespaart nog geld ook.

6. Zorg dat je de 30-dagen regel toepast.

Elke keer dat je eigenlijk iets wilt kopen dat je niet nodig hebt, wacht dan 30 dagen en vraag jezelf af of je het nog steeds wilt hebben. Je zult ontdekken dat de drang om te kopen vaak snel voorbij is en je hebt weer wat geld bespaard puur door te wachten. Als je wilt kun je een 30-dagen lijst bijhouden waar je opschrijft wat je wilde kopen en de dag dat je dat graag wilde kopen. Je kan het ook in je hoofd bijhouden, zo vergeet je namelijk de onbelangrijke dingen weer.

7. Maak een boodschappenlijstje voordat je de deur uit gaat en hou je eraan.

Ga nooit naar een winkel zonder dat je precies weet wat je wilt gaan kopen. Maak een plan en hou je precies aan wat je van tevoren bedacht had. Stop niks in je winkelwagentje dat niet op je lijst staat, hoe verleidelijk het ook is, en je zult merken dat je een stuk minder uitgeeft dan voorheen.

8. Nodig vrienden uit om langs te komen in plaats van uit te gaan.

Bijna alles is goedkoper om thuis te doen. Kook samen, ga een potje kaarten of pokeren en trek een fles wijn open. Iedereen zal het naar zin zin hebben, het is goedkoop en de kans is groot dat één van je vrienden binnenkort ook zo'n feestje geeft.

9. In plaats van kleding weg te gooien of weg te geven als het kapot is, kun je het ook zelf repareren.

Gooi geen shirt weg omdat er een knoopje af is maar naai er een nieuwe op. Gooi een broek met een gat erin niet weg maar naai er een nieuw stukje stof overheen en bewaar de broek om aan te doen als er eens iets in de tuin moet gebeuren. Iets naaien kan iedereen, het duurt maar een paar minuten en bespaart een hoop geld omdat je geen nieuwe kleding hoeft te kopen als het niet echt nodig is.

10. Geef niet veel geld uit om je kinderen te vermaken.

De meeste kinderen, en vooral jonge kinderen, kunnen met weinig geld prima vermaakt worden. Bouw een hut in het bos, probeer muntjes in een potje te gooien, verzamel oude kleding voor in de verkleedklerenkist. Besef dat kinderen vooral geïnteresseerd zijn in je tijd, niet je spullen, en als resultaat blijft het geld in je zak en geluk in je hart.

11. Bel je creditcard bedrijf en vraag om een renteverlaging.

Neem de creditcard (als je er een hebt) uit je portemonnee, draai hem om en bel het nummer achterop. Vertel ze dat je een renteverlaging wilt en dat je anders naar een ander bedrijf overstapt. Als de eerste persoon die je spreekt het niet wilt doen vraag dan naar de manager. Stel je hebt een creditcard schuld van € 5,000 dan kan zelfs een renteverlaging van 3% al € 150 per jaar schelen.

12. Ruim je kledingkast eens op.

Ga door al je kleding en probeer om wat kleding die je toch niet meer aan doet eens op marktplaats te zetten. Naast de financiële winst die je maakt op deze kleding die je toch niet meer gebruikt, is het ook heerlijk voor je hoofd om een opgeruimde kast te hebben.

13. Vraag je buren om op te passen.

Vooral als je in een buurt woont met veel jonge kinderen is dit handig. Pas op de kinderen van de buren en laat ze op jouw kinderen passen. Kies ouders uit die je vertrouwt en ruil zo je oppasavonden. Op deze manier kun je een avond zonder kinderen hebben en zonder dat het geld kost.

14. Drink meer water.

Los van dat water ontzettend gezond is heeft het ook financiële voordelen. Als je een glas water voor elke maaltijd drinkt is dit beter voor je vertering, zal je minder eten en bespaar je dus ook nog eens op de maaltijdkosten (naast alle pakken sap en flessen cola). En waarschijnlijk drink je te weinig dus het houdt je gehydrateerd.

15. Eet minder gemakzuchtmaaltijden.

Denk aan fastfood, magnetronmaaltijden, pizza's en ga zo maar door. In plaats van fastfood te eten of een voorverpakte hap als je thuis komt, probeer eens wat simpele en gezonde maaltijden klaar te maken burrito's of pastasalades die je later kunt opwarmen als je minder tijd hebt om te koken. Hierdoor bespaar je geld en ook nog tijd op momenten dat je druk bent.

16. Stop met dure gewoontes zoals roken, drinken en drugs.

Deze gewoontes zorgen dat het geld wegsijpelt zonder dat je er iets voor terug krijgt. Vind die wilskracht en werk hard om die slechte gewoontes te trotseren en je zult merken dat er meer geld overblijft in plaats van dat het opgerookt of opgedronken wordt.

17. Koop grootverpakkingen van vlees.

Deze stukken kun je weer los invriezen en als je de volgende keer een stuk vlees nodig hebt kun je het ontdooien en klaarmaken. Grootverpakkingen zijn (meestal) goedkoper en zo heb je altijd iets liggen.

18. Wees consequent in het uitdoen van de lampen als je weggaat.

Als je één minuut investeert om lichten uit te doen als je twee uur wegblijft dan staat dit gelijk aan een uurloon van € 50. Dat zijn interessante besparingen toch? Vooral als je nog langer wegblijft. Verbruik minder stroom, vooral als je iets niet gebruikt./p>

19. Verkoop boeken, muziek en DVD's op internet via Marktplaats of Bol.com.

Via deze sites kun je ook weer goedkopere boeken, muziek en DVD's vinden voor veel minder dan je in de winkel zou betalen.

20. Koop op rommelmarkten en budgetwinkels alleen dingen die je nodig hebt.

Voorkom om in goedkope (kleding)winkels en op rommelmarkten dingen te kopen enkel 'omdat ze zo goedkoop zijn'. Zonde, want als je iets koopt dat wel goedkoop is maar wat je vervolgens nooit gebruikt is het alsnog weggegooid geld. Bedenk bij al deze dingen: ga ik het gebruiken en waarvoor? Is het antwoord 'nee' en 'geen idee'? Dan is het verstandiger om het gewoon te laten liggen.

21. Gebruik zo veel mogelijk spaarlampen en LED lampen.

Deze lampen kosten in eerste instantie misschien een beetje meer geld, maar ze gaan langer mee dan gewone lampen en verbruiken ook nog eens 25% minder energie. Wij raden aan om in ruimtes waar je langere tijd verblijft spaarlampen te gebruiken en 'gewone' lampen alleen te gebruiken in ruimtes waar het licht maar af en toe even aan is (WC of Berging). Deze aanpassing zal een hoop schelen in de elektriciteitsrekening.

22. Installeer een programmeerbare thermostaat.

Deze apparaten reguleren de temperatuur in huis automatisch aan de hand van een schema dat je zelf kunt instellen. Dus, als je niet thuis bent zorgt het ervoor dat de verwarming enkele uren uitstaat wat weer zorgt voor besparing op je energierekening.

23. Koop apparaten op basis van hun betrouwbaarheid, niet de goedkoopste in de winkel.

Het is de moeite en tijd waard om onderzoek te doen voordat je een nieuw apparaat aanschaft. Een betrouwbare, energiezuinige wasmachine en droger kosten in aanschaf waarschijnlijk een stuk meer, maar het zorgt er voor dat je continue energie bespaart en als ze de komende 15 jaar mee gaan (waarschijnlijk wel) dan bespaar je een hoop geld. Lees de onderzoeken van de Consumentenbond. Een uur onderzoek kan je uiteindelijk honderden euro's besparen.

24. Introduceer een restjesdag!

Eet op deze dag alle restjes die je verzameld hebt gedurende de week en maak hier een mooie maaltijd van. Het leukste is om alles in een quiche te gooien: verrassend lekker!

25. Verstop je creditcards.

Haal ze uit je portemonnee en bewaar ze op een veilige plek in je huis in plaats van in je portemonnee waar het een stuk verleidelijker is om ze te gebruiken. Als je tegen jezelf zegt dat je ze nodig hebt voor 'noodgevallen' zorg er dan voor dat je een kleine hoeveelheid contant geld in je portemonnee bewaart voor die 'noodgevallen'. Houd als vuistregel aan dat je de kaarten niet mee mag nemen totdat je weet dat je de verleidingen kunt weerstaan om nutteloze dingen te kopen.

26. Baseer de gerechten die je gaat koken op de aanbiedingen bij jouw supermarkt(en).

In plaats van de maaltijden te plannen op basis van je kookboekgerechten of wat je ook maar bedenkt is het goedkoper om gerechten te plannen met de ingrediënten van de aanbiedingen in de supermarkt. Je zult zien dat de kosten die je normaal aan boodschappen hebt een stuk lager zullen uitvallen.

27. Vergelijk prijzen en vind een goedkopere supermarkt.

De meesten van ons zijn zo gewend aan de routine van boodschappen doen bij dezelfde supermarkt terwijl die supermarkt vaak niet de beste prijzen heeft voor de producten die het meest gekocht worden. Gelukkig is het makkelijk om de goedkoopste supermarkt te vinden. Zorg dat je de prijzen van de 20 dingen die je het vaakst koopt opzoekt en check de prijzen bij andere supermarkten van deze 20 producten. Uiteindelijk zal er een supermarkt uitkomen als goedkoopste voor deze producten en maak van die supermarkt je standaard supermarkt en bespaar zo automatisch geld.

28. Daag jezelf uit om dingen zelf te maken.

Zelf brood bakken is goedkoper, gezonder en lekkerder dan een brood van de supermarkt. Let wel op: het is alleen goedkoper als je het zelf mixt, dus geen voorverpakte samenstelling (maar gelukkig is zelf mixen simpel). Het is ook makkelijk om wasmiddel en schoonmaakmiddelen zelf te maken en bijna altijd goedkoper.

29. Ga door al je kleding heen.

Ben jij iemand die regelmatig de drang voelt om nieuwe kleding te kopen? Ga dan eens door al je kleding heen en wees verrast wat je ook alweer allemaal al in de kast had liggen. Leg de kleding die achterin ligt eens vooraan en het lijkt alsof je een compleet nieuwe garderobe hebt. Zie je? Je hoeft helemaal geen nieuwe kleding te kopen.

30. Bespreek met je dierbaren eens waar jij van droomt.

Het klinkt misschien raar dat je hiermee geld kunt besparen maar als je tijd spendeert aan het bespreken van wat jij graag wilt en wat zij graag willen wordt het gemakkelijker voor jullie allemaal om dit in te plannen. Als jullie allemaal plannen en eraan werken om deze dromen te bereiken wordt het makkelijker om gefocust te blijven op deze doelen en ze te verwezenlijken. Streef samen naar een groot doel en moedig elkaar aan om de financiële gezondheid te hebben om dit doel te bereiken en je zult merken dat het steeds natuurlijker gaat en dat de dromen dichterbij dan ooit komen.

31. Voer een 'onderhoudscheck' uit bij al je apparaten.

Controleer of er niet stof verstopt zit en check of ze schoon zijn. Kijk eens achter de apparaten en gebruik de stofzuiger om het achterliggende stof weg te zuigen. Check de ventilatiegaten, vooral bij de koelkast, vriezer en droger. Hoe minder stof er zit om de mechanismen te blokkeren, hoe zuiniger het apparaat werkt (en dat zie je weer terug in de energierekening) en hoe langer het apparaat meegaat (en dat bespaart weer in vervangingskosten).

32. Zeg lidmaatschappen die je niet gebruikt op.

Betaal je voor een sportschool die je nooit gebruikt? Zeg dit lidmaatschap dan gewoon op, zelfs als je denkt dat je het misschien ooit weer gaat gebruiken. In dat geval kan je altijd het lidmaatschap op een later moment weer vernieuwen als blijkt dat je het daadwerkelijk mist.

33. Als je bijvoorbeeld kleding, sportartikelen of boeken aan wilt schaffen kijk dan altijd eerst bij de tweedehandsartikelen.

Vaak vind je exact hetzelfde product dat je zocht. Zorg dat dit een gewoonte wordt en je zult een hoop geld besparen.

34. Houd je handen schoon.

Deze is makkelijk - was gewoon je handen na elk toiletbezoek of als je rauw voedsel in je handen gehad hebt. Op deze manier voorkom je dat je virussen en bacteriën oploopt was bespaart op medische kosten, medicijnen en minder productiviteit.

35. Neem lunch mee naar je werk.

In plaats van lunch te kopen kun je zelf een heerlijke lunch meenemen. De meeste mensen hebben een negatieve associatie met brood in een trommeltje, maar met wat voorbereiding kun je een heerlijke lunch klaarmaken. Denk een aan sandwich met tonijnsalade, of neem een komkommer mee om die boterham met kaas op te vrolijken. Vaak gezonder dan wat je in de kantine koopt en een stuk goedkoper.

36. Geef een dienst cadeau.

Voor een stel dat net een kind gekregen heeft kun je een avond oppassen cadeau geven. Hebben mensen net een huisdier gekregen? Bied dan als cadeau aan om op hun huisdieren te letten als ze op reis gaan. Heeft iemand een huis gekocht? Bied dan eens aan om de tuin op te knappen. Dit zijn altijd hele welkome cadeaus voor iedereen.

37. Koop artikelen voor de feestdagen direct ná de feestdagen.

De meeste mensen doen dit al met kerstartikelen maar het kan met nog veel meer feestdagen. Koop een moederdagkaart voor volgend jaar. Koop paaseidecoratie een dag na Pasen. Koop sinterklaas-inpakpapier net na sinterklaas. Omdat leveranciers en winkels van hun producten af willen zijn de kortingen enorm en door de spullen gewoon in de kast laten liggen tot volgend jaar bespaar je een hoop centen.

38. Meld je aan voor vrijwilligerswerk.

Het is een leuke manier om mensen te ontmoeten, het is goed voor je karmapunten en dat allemaal zonder kosten maar met vermaak.

39. Doorloop alle rommel die in verschillende kamers in je huis staat.

Ga een kamer in en doorloop elk ding dat er staat. Heb je het ECHT nodig? Ben je blij dat het er ligt of zou je het ook prima vinden als je het niet had? Als je spullen kunt vinden waar je best zonder kan doe het dan gewoon weg - het creëert alleen maar onrust in je huis en hoofd en het is misschien wel van waarde voor anderen.

40. Probeer van producten die je geregeld koopt eens of het huismerk ook volstaat.

Waarschijnlijk kom je er achter dat het huismerk net zo goed is aangezien het enige verschil tussen de twee de marketing is. Als je eenmaal het huismerk (of Euroshopper) ontdekt hebt en dit bij meer producten uitprobeert, zul je merken dat het bedrag steeds lager wordt.

41. Vraag mensen die dicht bij je staan om hulp en aanmoediging.

Ga er eens voor zitten en praat met de mensen van wie je het meest houdt en vraag ze om hulp. Vertel ze dat je je uitgaven probeert te verlagen en dat je het erg op prijs zou stellen als ze suggesties of tips zouden hebben, of manieren om je te helpen en luister goed naar wat ze te vertellen hebben. Ze zouden wel eens persoonlijke inzichten kunnen geven voor jouw unieke situatie die goed kunnen helpen.

42. Leer hoe je je goedkoop kunt kleden.

Koop kleding die geschikt zijn voor mix en match en je zult merken dat je niet zoveel verschillende kleding nodig hebt. Op deze manier kun je met minder kleding eindeloze combinaties maken en kun je er toch steeds professioneel en wisselend uitzien.

43. Als je een auto koopt, kies dan voor een betrouwbare en zuinige auto.

Op de lange termijn zal een zuinige auto je duizenden euro's besparen. Wie 20.000 km per jaar rijdt met een verbruik van 1 op 20 bespaart ongeveer € 1600 per jaar ten opzichte van een auto die 1 op 10 rijdt.

44. Ga niet de stad in puur voor vermaak.

Dit stimuleert alleen om geld dat je eigenlijk niet hebt uit te geven aan dingen die je niet echt nodig hebt. Bedenk dus andere manieren om je te vermaken - ga naar het park met wat vrienden en een bal of een picknickmand, ga naar een museum, spelletje doen bij iemand thuis of gewoon bij jou thuis. Zie winkelen niet als hobby of vermaak en je zult zien dat het een stuk beter gaat met je financiën.

45. Zorg dat je de 10-seconde-regel toepast.

Wanneer je iets in je mandje wilt gooien om af te rekenen, stop dan voor 10 seconde en vraag je af waarom je het koopt en of je het echt nodig hebt. Als je niet echt een goed antwoord kunt vinden leg het dan gewoon terug. Dit helpt ons in ieder geval vaak om impulsaankopen te voorkomen.

46. Verhuur ruimte in je huis die je niet gebruikt.

Heb je een extra slaapkamer? Verhuur deze dan. Op die manier kun je soms wel 1/3e van je huur of hypotheek dekken.

47. Maak een visuele herinnering van de schulden die je hebt.

Maak een gigantische 'voortgangsbalk' dat begint met de totale schuld en eindigt met € 0. Elke keer als je een deel van de schuld(en) afbetaalt vul je een stukje van de voortgangsbalk in. Hang deze herinnering ergens op waar je het vaak ziet en blijf het regelmatig invullen. Het houdt je gefocust en leidt je naar een leven zonder schulden.

48. Zeg abonnementen op van tijdschriften die je niet leest.

Heb je stapel ongelezen tijdschriften in je huis liggen? Het is waarschijnlijk omdat je ze niet wilt weggooien omdat je ze nog niet gelezen hebt. Verleng deze abonnementen niet en bel ze op om een terugstorting te krijgen - soms geven ze het bedrag dat je vooruit betaald hebt terug.

49. Ontbijt!

Gezond ontbijten zorgt ervoor dat je de hele dag energie hebt en verkleint de zin om uitgebreid te lunchen 's middags. Ontbijt kan heel gezond, snel en goedkoop zijn. Een kom met havermout 's ochtends houdt je de hele dag actief en zorgt dat je ook 's middags goedkoop kunt lunchen. Oh, en de drang naar koffie (cafeïne) wordt minder.

50. Bewaar een ideeënboekje in je zak.

Door hierin op te schrijven dat je bijvoorbeeld niet moet vergeten om melk mee te nemen kun je een hoop geld en tijd besparen (in plaats van weer terug te moeten rijden naar de winkel bijvoorbeeld).

51. Rij niet te hard.

Het zorgt ervoor dat je auto een stuk minder zuinig is, en de boetes zijn echt zonde van je centen.

52. Lees meer.

Lezen is een van de goedkoopste hobby's en het levert ook nog eens het meeste op. Bibliotheken zijn er in elk dorp of stad en spendeer wat vrije uurtjes in de tuin met een goed boek. Je leert iets nieuws, je verbetert je leesvaardigheid, vermaakt jezelf - en dat zonder een euro uit te geven.

53. Ga in een kleiner huis wonen.

Vaak zit je in één kamer en is een deel van het huis gewoon ongebruikt. Zonde. Daarnaast kost het meer om alle ruimtes te verwarmen en schoon te houden. Een kleiner huis is ook goedkoper in aanschaf en onderhoud. Nog steeds genoeg ruimte en meer geld om in je zak te houden.

54. Geef niet teveel uit aan verzorgingsproducten.

Voor de meeste mensen werken goedkoper verzorgingsproducten prima. Huismerk tandpasta of deodorant doen het vaak goed. Het geheim zit hem in het dagelijks en consequent bijhouden van de persoonlijke verzorging. Als je elke dag je gezicht reinigt hoef je geen € 40 S.O.S reiniging.

55. Eet minder vlees.

Voor de hoeveelheid voedingsstoffen die er in vlees zit en hoeveel energie je eruit kunt halen, is vlees ontzettend duur. Veel duurder dan bijvoorbeeld groenten en fruit. Kijk hoe je in de maaltijden meer fruit en groente kunt gebruiken en minder vlees - eet kleinere stukken vlees en meer boontjes bijvoorbeeld. Dit is niet alleen gezonder (bespaart op de gezondheidskosten) maar zorgt ook voor goedkopere maaltijden.

56. Pomp de banden van je auto op.

Autobanden die niet goed zijn opgepompt kunnen ervoor zorgen dat je benzineverbruik met 5 procent toeneemt. Dat is zonder van je geld dus controleer regelmatig.

57. Begin een moestuin.

Leuke hobby en een stuk vriendelijker voor je portemonnee dan groente en fruit uit de supermarkt. Je hebt slechts wat zaadjes nodig en wat onderhoud en voila. Tomaten bijvoorbeeld kun je vers eten en de rest wat je niet op krijgt kun je tomatensoep van maken en invriezen. Heerlijk en erg goedkoop.

58. Pak de fiets.

Ja, ook de weekendboodschappen kun je op de fiets doen. Goed voor je gezondheid en goed voor de portemonnee om de auto te laten staan .

59. Volg een knipcursus.

Heb je een groot gezin? Dan is het slim om een basis haarknip-cursus te volgen en voortaan de kinderen zelf te knippen. Dit bespaart zeker op de lange termijn een hoop geld.

60. Check eens welke voordelen je krijgt bij je werk.

Waarschijnlijk zijn er voordelen - zoals korting op een fiets of op een sportabonnement - waar je geen idee van had. Zo kunnen er gratis kaartjes zijn voor sportevenementen, cursussen voor persoonlijke ontwikkelingen of een voordelig plan om meer te sparen voor je pensioen.

61. Isoleer je huis.

Veel huizen hebben kieren die stiekem warmte laten ontsnappen in de winter en dat zorgt voor onnodig hoge(re) stookkosten. Zoek op hoe je dat zelf kunt doen om nog meer te besparen.

62. Koop dingen die je vaak nodig hebt in grote hoeveelheden.

Koop vooral dingen die niet vergaan zoals vuilniszakken, wasmiddelen, luiers, etc. in de grootste hoeveelheid mogelijk. Dit verlaagt de prijs per stuk enorm en op de lange termijn bespaar je dus een hoop geld. En als je dan echt kritisch gaat kijken bespaart het ook nog de extra trips naar de winkel.

63. Zorg dat je schulden automatisch worden afbetaald.

Dit kan door middel van een aflosplan en automatische incasso. Op deze manier zullen de schulden sneller afbetaald worden omdat je er niet steeds aan hoeft te denken en het 'pijnloos' gebeurt omdat je er minder van merkt.

64. Geef minder uit aan vakanties.

In plaats van naar de dure kust van Frankrijk te gaan kun je ook eens richting Tsjechië, Hongarije of Slovenië gaan. Een stuk goedkoper, niet alleen voor de campings maar ook voor het eten, drinken en benzine betaal je minder. En: vaak net zo leuk.

65. Zeg abonnementen op televisiezenders op waar je nooit naar kijkt.

Veel mensen hebben een 'premium pakket' met zenders waar ze nog nooit naar gekeken hebben. Waarom zou je betalen voor een zender met films waar je maar één keer per maand naar kijkt? Dan is het goedkoper om een film te huren. Zet je abonnement om in een eenvoudiger pakket of, zoals ik, zeg je hele televisie abonnement op.

66. Sport meer.

Maak een avondwandeling of ga elke avond joggen. Doe wat rekoefeningen en wat spieroefeningen thuis. De voordelen hiervan in verbetering van je gezondheid zijn gigantisch. Plan elke dag wat tijd in en je lichaam en je portemonnee zullen je dankbaar zijn.

67. Zorg dat je online kunt bankieren.

Als je dit nog niet hebt moet je dat echt aanschaffen. Het geeft je veel meer inzicht in je inkomsten en uitgaven en de kans dat je opeens geen geld meer hebt terwijl je bij de kassa staat is een stuk kleiner. Het bespaart ook geld want je hoeft geen papieren afschriften meer te ontvangen. Laten we eerlijk zijn, het is gewoon heel handig.

68. Wees niet te streng voor jezelf als het een keer niet lukt.

Het is makkelijk om teleurgesteld te zijn als je een fout maakt, zelfs al gingen er tien goede beslissingen aan vooraf. Als je beseft dat je een fout hebt gemaakt zie dat dan als leermoment en voorkom het de volgende keer. Het leermoment zelf kan heel waardevol zijn.

69. Blijf altijd vooruit kijken.

Als je fouten hebt gemaakt in het verleden, betekent dat niet per definitie dat je ze in de toekomst ook gaat maken. Kijk vooruit. De keuzes die je nu maakt zullen het verleden niet veranderen maar ze zullen zeker je toekomst beïnvloeden. Denk terug aan hoe de slechte keuzes je leven beïnvloed hebben en wat het je nu kost, en herinner jezelf eraan om deze fouten niet nu ook te maken om zo een betere toekomst te creëren.

70. Geef nooit op.

Ook al voelt de strijd tegen alle schulden soms te zwaar, onthoud dan dat er een hoop mensen zijn die dezelfde strijd voeren. Lees artikelen die je inspireren om door te gaan. Wát er ook gebeurt.

71 .....

72 .....

73 .....

Weet jij nog meer bespaartrucs en kun jij deze lijst aanvullen? Laat dan hieronder een reactie achter.

Specifieke vragen over hoe je je vaste lasten kan verlagen?

Laat dan hieronder een reactie achter en wij gaan er mee aan de slag!

Nu alvast je vaste lasten verlagen maar geen zin of tijd om dit zelf te doen?

Dan is de ontzorgservice wat voor jou.


Portretfoto van Marieke Spaan

Marieke is één van de twee Ontzorgers van Cashwijzer. Marieke wil een transparante wereld. Betaal je ergens voor? Dan moet het duidelijk zijn wat je er voor terug krijgt en dat zonder kleine lettertjes! Voorwaarden vergelijken is saai maar wel ontzettend belangrijk. Marieke doet het graag voor je. Lees verder…